--- LET OP!!!. Ivm leveringsproblemen van ons assortiment zijn wij op dit moment niet in staat producten te leveren!!! ---

Berimbau Algemene Informatie

De berimbau of muziekboog is het voornaamste instrument (snaarinstrument), welke gebruikt wordt in Capoeira. Zij bepaalt het ritme, de stijl en de snelheid van de capoeira. Het is belangrijk dat geen enkel ander instrument luider mag klinkt dan de berimbau. Wanneer bijvoorbeeld een gevecht uit de hand dreigt te lopen, kan degene die de berimbau bespeelt, beslissen om met de berimbau het tempo te verlagen en dus ook de bewegingen in het spel te vertragen. De berimbau varieert qua grootte tussen de 90 en 160 cm. 

Onderdelen Berimbau

De berimbau is gemaakt van verschillende onderdelen. De stok; gemaakt van hout is afkomstig van de beriba boom. Alleen dit hout mag gebruikt worden voor de boog van de berimbau en mag volgens bepaalde rituelen enkel bij volle maan gekapt worden. De stok, ook wel verga (1) genoemd wordt krom gespannen door een staaldraad. Doorgaans zijn deze staaldraden afkomstig van oude autobanden. Deze staaldraden, arame (2) moet de stok flink krom gespannen houden. Om de berimbau een galmend geluid te geven wordt er een klankkast aan bevestigd. Deze wordt gemaakt van een gedroogde kalebas, cabaça (3). Vaak worden deze kalebassen beschilderd. Zij wordt bevestigd aan de berimbau met een touw. Voor het bespelen van de berimbau zijn er nog een caxixi, een steen; dobráo (5) en een houten stokje van circa 30 cm; baqueta (6)nodig. 

Bespelen Berimbau

De berimbau wordt met één hand vastgehouden. De klankkast van de berimbau wordt vastgehouden ter hoogte van de buik. In dezelfde hand houd je de steen en duw je tegen de snaar om deze goed op spanning te houden en daarmee een zuivere toon te krijgen. Met de andere hand sla je op de snaar met een baqueta, een klein dun stokje. Ook houdt je in deze hand de caxixi vast, een van riet geweven bol met hierin zaadjes. Zij geven een soort geluid van een rammelaar. Tijdens het slaan tegen de snaar duw je de berimbau van je af om de kalebas goed te laten galmen. Zo dient je buik als extra versterking van de klankkast en verkrijg je hiermee het galmende geluid. 


Verschillende tonen Berimbau

Er zijn drie verschillende soorten berimbau's. Zij verschillen in kalebas (cabaça) die als klankkast dient.

De berimbau gunga.

De gunga heeft de grootste kalebas. Zij produceert het zwaarste geluid en heeft daarmee de rol van de bas. Deze berimbau geeft het basisritme aan.

De berimbau medió.

De medió heeft een iets kleinere kalebas dan de berimbau gunga. Zij vult de gunga aan door het ritme vast te houden en voert de middentoon. 

De berimbau viola.

De viola heeft de kleinste klankkast van alle berimbau's en wordt gebruikt ter improvisatie op het basisritme. De viola berimbau is het moeilijkst te bespelen van de drie omdat zij variaties moet uitbrengen op het basisritme. 

De berimbau wordt gespeeld tezamen met onder andere de atabaque, pandeiro, agogo en reco-reco. Berimbau, muziekboog, berenbouw, berimbouw, berenbauw, snaarinstrument