--- LET OP!!!. Ivm leveringsproblemen van ons assortiment zijn wij op dit moment niet in staat producten te leveren!!! ---

Berimbau - Braziliaanse intrumenten

De Berimbau: Geschiedenis, Gebruik en Materiaal

 

De berimbau is een intrigerend muziekinstrument dat diep geworteld is in de Braziliaanse cultuur en vooral wordt geassocieerd met de Braziliaanse vechtdans genaamd capoeira. Deze boogvormige muzikale boog heeft een rijke geschiedenis en is gemaakt van enkele unieke materialen. Laten we duiken in de wereld van de berimbau.

Geschiedenis van de Berimbau:

De berimbau heeft zijn oorsprong in West-Afrika, waar het werd gebruikt door verschillende stammen als een ritueel instrument. Tijdens de trans-Atlantische slavenhandel brachten Afrikaanse slaven de berimbau mee naar Brazilië, waar het instrument zich ontwikkelde en een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van capoeira, een vecht- en danskunst die werd beoefend door de slaven.

De berimbau werd oorspronkelijk gemaakt van hout, metaal en touw, maar door de eeuwen heen is het ontwerp geëvolueerd. Tegenwoordig wordt het vaak vervaardigd met behulp van bamboe, staal of ijzerdraad en een kalebas als klankkast.

Gebruik van de Berimbau:

De berimbau heeft een veelzijdig gebruik en speelt een centrale rol in capoeira. Tijdens capoeira-optredens dient de berimbau als een muzikaal begeleidingsinstrument. De muzikant, bekend als een "berimbauzeiro", slaat op de snaar met een stok en past de spanning aan om verschillende tonen te produceren. Het geluid van de berimbau begeleidt de bewegingen van de capoeiristas, de beoefenaars van capoeira, en dicteert het tempo van de dans.

Naast capoeira wordt de berimbau soms ook gebruikt in andere Braziliaanse muziekgenres en culturele evenementen. Het heeft een uniek geluid dat onmiddellijk herkenbaar is en een belangrijke rol speelt bij het creëren van sfeer en ritme.

Materiaal van de Berimbau:

De moderne berimbau bestaat uit verschillende componenten. De boog zelf is meestal gemaakt van de beriba boom, hoewel sommige modellen ook van metaal kunnen zijn. Aan het ene uiteinde van de boog is een kalebas bevestigd, die dient als klankkast. Aan het andere uiteinde wordt een draad gespannen die wordt aangeslagen met een houten of metalen stok, bekend als de "baqueta". Het gebruikte materiaal voor de draad varieert, maar staal of ijzerdraad is gebruikelijk.

De berimbau wordt vaak versierd met kleurrijke linten en koorden, waardoor het zowel een muziekinstrument als een kunstwerk wordt. De decoratieve elementen variëren afhankelijk van de regionale tradities en de voorkeur van de muzikant.

Kortom, de berimbau is een fascinerend muziekinstrument met een rijke geschiedenis en een belangrijke rol in de Braziliaanse cultuur. Het gebruik van bamboe, staal of ijzerdraad en de kalebas als klankkast maken het een uniek en herkenbaar instrument dat onlosmakelijk verbonden is met capoeira en andere Braziliaanse muziek- en dansstijlen.