--- LET OP!!!. Ivm leveringsproblemen van ons assortiment zijn wij op dit moment niet in staat producten te leveren!!! ---

Pandeiro Algemene Informatie

De Pandeiro of tamboerijn is een instrument welke aangeslagen of bewogen wordt. De ronde hoepel is met een vel bespannen. Vroeger werden hier vaak geitevellen voor gebruikt. Tegenwoordig zijn ze bijna allemaal van kunststof. In de hoepel zitten belletjes. Middels spanhaken aan de zijkant kan het vel strakker of minder strak gespannen worden. Er kan dus een harde schelle of een wat zachtere doffere klank geproduceerd worden. In capoeira wordt de pandeiro veel gebruikt als 2e instrument. 

De Pandeiro komt orinigeel van Oost-Afrika. Het instrument heeft zowel hoog, middel en lage tonen. Vandaar noemen ze de tamboerijn of pandeiro ook wel het meest complete percussie instrument. Naast het gebruik in Capoeira, wordt deze kleine trommel ook gebruikt in popmuziek en andere stijlen.


Hoe bespeel je de Pandeiro?

De Pandeiro wordt altijd vastgehouden met de zwakke hand. Wanneer je speelt, houdt je de pandeiro iets boven je navel voor je lichaam. Je hand, rug en rechteronderarm moeten als het waren een driehoek vormen. De Pandeiro wordt meestal in een hoek van 45 graden vast gehouden. Met de vingers, duim en hiel van de slaghand bespeel je de pandeiro.

De onderkant van de rand van de Pandeiro rust in de vouw van je hand wanneer je het vasthoud. Let hierbij op je duim. Deze mag niet teveel op het vel rusten. Deze mag de klank namelijk niet dempen. De volgende tonen kunnen gespeeld worden: 

bass (duim) 
high frequency tones (vingers) 
zacht (vlakke hand) 

Let er op dat de pols en de onderarm altijd ontspannen zijn!

Pandeiro bestellen? Kijk snel hier.